Verslag Innsbruck 2016

12e wereldmuziekfestival Innsbruck 5 t/m 8 mei 2016

’s Ochtends in alle vroegte verzamelt zich een groep muzikanten bij de bus. Allerlei bagage en instrumenten worden ingeladen, waaronder toch ook enkele vreemd uitziende, langwerpige exemplaren. Later zou duidelijk worden waar die voor bedoeld waren. Nog een beetje slaapdronken vertrekken we met de bus richting Innsbruck om daar na een voorspoedige reis (inclusief plaspauze en een spontaan uitgevoerde muziekquiz vanwege de ‘geweldige’ muziekkeuze van de chauffeur) in een prachtig hotel te arriveren. Het weer werkt enorm mee en de prachtige binnenstad op steenworp afstand, met zijn vele terrasjes lonkt. Laat dit weekendje weg maar beginnen!

Na een uitgebreid ontbijt met heerlijke muffins en koffie/thee voor later op de ochtend spoeden we ons naar de repetitieruimte. Na maanden keihard repeteren op de te spelen werken lijkt het toch prettig nog even de belangrijkste passages door te nemen. Dat viel even tegen, want in de ruimte naast ons was een ander orkest aan het spelen en helaas klonken beide stukken niet mooi samen. Dan maar meteen op pad naar het festival.

Zeer indrukwekkend om de menigte accordeonliefhebbers bij elkaar te zien in het imposante congrescentrum en de sfeer te proeven die op zo’n festival hangt. In zeer korte tijd moeten we de spullen op het podium zetten. Dat is echter geen enkel probleem daar we met een toegewijd groepje een zeer soepel lopend doorgeefsysteem hebben geoefend. Toch wel onder de indruk van deze enorme zaal en akoestiek en de vele aandachtige luisteraars beginnen we aan onze deelname. We spelen Allegro molto van Beethoven en Variations on a pentatonic theme van Rob Goorhuis. Beiden inmiddels te beluisteren op YouTube. Ondanks wat foutjes door de zenuwen en het af laten weten van een versterker hebben we een prachtig concert kunnen geven en hebben we zeer muzikaal gespeeld. Dit werd dan ook zeer gewaardeerd door de jury.

De rest van het weekend lag helemaal open voor ons. We hebben de stad bezocht, souvenirs gekocht, heerlijk op terrasjes gezeten en natuurlijk ook vele orkesten beluisterd. Het leek wel vakantie! Eén groepje had wel een zeer bijzondere besteding van de zaterdag. Zij gingen namelijk in alle vroegte op pad naar de gletsjer om daar te gaan skiën. Aha, en daar waren dus die langwerpige bagagestukken voor bedoeld. Zij hebben een geweldige dag beleefd, want zeg nu zelf: in de sneeuw bij 26 graden! De dag werd afgesloten met een heerlijk gezamenlijk diner bij een Grieks restaurant en nog even napraten in de stübe van het hotel.

Op zondag is de afsluiting in het Olympisch stadion. Ongelooflijk wat een hoeveelheid enthousiaste mensen daar bij elkaar gekomen zijn. Compleet met ballonnen, spandoeken en onder het genot van muziek door een enorm orkest van accordeonisten en mondharmonicaspelers wordt de prijsuitreiking voltrokken. Alle deelnemers worden om de beurt naar voren geroepen en krijgen hun punten te horen en eventuele prijs uitgereikt. Wij kunnen zeer tevreden zijn met een behaalde 12e plaats. (1 I Erw H Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest 40,20 ausgezeichnet) De lijst met uitslagen is overigens nog steeds te bekijken op de site van het festival.

Helaas moeten we nu toch echt aan de terugreis beginnen, want we zullen pas diep in de nacht thuis zijn. Gelukkig is dat allemaal de moeite waard geweest en hebben we kunnen genieten van een prachtig weekend waarin we ons doel om goed en muzikaal voor de dag te komen en op een groot, serieus podium te staan hebben behaald. Over drie jaar zijn we weer van de partij!

Joyce