Bijzonder concert Bergkerk Deventer

Op 18 januari heeft accordeonorkest REL samen met organist Geerten Liefting een bijzonder concert gegeven in de Bergkerk in Deventer. Het concert in de van oorsprong romaanse kruisbasiliek maakte deel uit van het driedaagse muziekevenement Festival Het Accordeon in de Hanzestad aan de IJssel. Onder leiding van dirigent Tim Fletcher werden werken ten gehore gebracht van Johann Sebastian Bach en Gustav Mahler.

Unieke ervaring

Orgel in de Berkerk in DeventerDe samenwerking tussen organist Geerten Liefting en REL bestaat al enige tijd. De klanken van een accordeonorkest en een kerkorgel passen goed bij elkaar. Tim Fletcher bewerkte een aantal klassieke stukken voor accordeonorkest en orgel en eind oktober 2013 speelden REL en Geerten Liefting samen in de Bonaventurakerk in Woerden voor het eerst samen. 18 januari kreeg dat een vervolg in een bijzonder goed gevulde Bergkerk in Deventer. Zo’n 300 belangstellende konden luisteren naar een programma met o.a de Passacaglia en Fuga van Bach, de finale Resurrection uit de 2e symfonie van Mahler. Ook het Concerto in A moll van Vivaldi in een bewerking van Bach oogstte veel waardering. Deze stukken voerden REL en de organist gezamenlijk uit. Dirigent Tim Fletcher was zeer tevreden over de samenwerking met organist Geerten Liefting: “Juist bij deze stukken wordt duidelijk hoe goed de klankkleuren van accordeon en orgel bij elkaar passen. Samenspelen met Geerten is voor het orkest en voor mij een unieke ervaring en een groot genoegen.” 

Prestatie van formaat

Naast genoemde stukken bracht REL ook nog drie stukken ten gehore die alleen door het orkest werden gespeeld. Daarvan was het lied van Mahler ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ een absoluut hoogtepunt. Maar ook Mahlers Piano Quartet en de Ouverture in C groot van Bach werd door het orkest met veel gevoel en muzikaliteit uitgevoerd. Tim Fletcher wist dat er wat van het orkest werd verwacht: “Spelen in een ruimte als deze kerk vraagt altijd opperste concentratie van het hele orkest. Met name de akoestiek is altijd weer een verrassing. Tel daar het samenspel met het orgel ook nog eens bij op. Dan vind ik dat het orkest en de organist een prestatie van formaat hebben geleverd.”

Nieuwe inspiratie

Gezien de reacties van het publiek na afloop kan REL terugkijken op een geslaagd optreden. De orkestleden hebben nieuwe inspiratie opgedaan om ook met andere muzikanten en instrumenten samen te werken. Dirigent en orkest willen op die manier de talloze mogelijkheden van het instrument accordeon aan muziekliefhebbers in den lande laten zien. Tim Fletcher tenslotte: “We staan open voor samenwerking op verschillende muzikale terreinen. Of het nu om orgel, zang of anderszins gaat. Een van de bekoringen van het accordeon is zijn veelzijdigheid en dat willen we graag aan het publiek laten horen.“ 

REL en Geerten Liefting brengen hetzelfde programma nog twee maal dit jaar ten gehore. Op zondag 1 juni staan orkest en organist om 14.00 uur in de Sint Willibrordkerk in Utrecht en op 27 september om 16.00 uur is de Westerkerk in Veenendaal het decor van deze bijzondere samenwerking.

Accordeonorkest REL speelt in de Bergkerk