Over NSAO

Het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest (NSAO) is opgericht in 2008 en staat onder leiding van dirigent Tim Fletcher.
We zijn opgericht als Accordeonorkest REL: een afkorting van de twee orkesten waarmee we zijn gestart. Onze spelers komen inmiddels uit het hele land en in 2016 hebben we besloten onze naam te veranderen in het beter bij ons passende Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest. 

Wij zijn voor Nederlandse begrippen een groot accordeonorkest, bestaande uit ongeveer 30 accordeonisten verdeeld over soms wel 12 partijen èn een slagwerker. Gemiddeld komen we één keer per maand samen om te repeteren in Soest. Het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest voert bijzondere muziek voor accordeonorkest uit op hoog niveau, waarbij de muzikaliteit op de eerste plaats komt. Ons repertoire bestaat onder andere uit nieuwe composities voor accordeonorkest en arrangementen van klassieke werken en hedendaagse muziek.

Het orkest heeft ongeveer één keer per jaar een mooi project om naar toe te werken, zoals een kleine concertreeks of spelen op een festival / concours in het buitenland of 'gewoon' een leuk concert op een mooie locatie in Nederland. Ook vinden wij het leuk om samen met andere musici concerten te organiseren. Op de geschiedenispagina van onze website vind je een overzicht van de vele concerten die wij gegeven hebbben. Succesvolle projecten betroffen onder andere een concertreeks met uitsluitend klassieke muziek van Nederlandse componisten (NSAO goes Dutch!), een samenwerking met het Hollands Vocaal Ensemble uit Amsterdam (Au Coeur de l'Art) en in 2023 de concertreeks 'de kracht van BACH'. Voor 2025 staat een project met filmmuziek op de planning. 

Eén van onze doelstellingen is de waardering voor accordeonorkesten en accordeonorkestmuziek te verbeteren. Het is ontzettend leuk om publiek wat nog nooit een accordeonorkest heeft gehoord te verrassen met mooie muziek. Ook vinden we het belangrijk om goede accordeonisten een plek te bieden waar zij, vaak naast hun wekelijkse vereniging, eens per maand op hoger niveau kunnen musiceren. 

Onze Facebookpagina
Ons YouTube kanaal

NSAO lid worden?

Ben je een gevorderde accordeonist en lijkt het je leuk om met andere fanatieke accordeonisten te werken aan muzikaliteit en subtiel samenspel? Heb je een brede muzikale interesse en wil je publiek verrassen met wat een accordeon in orkestverband te bieden heeft? Ben je bereid hard te werken aan een mooi muzikaal eindresultaat en dat te presenteren op diverse mooie podia?
Dan zijn wij op zoek naar jou!
Informeer bij bestuur@nsao.nl naar de mogelijkheden om lid te worden. Het NSAO repeteert eenmaal per maand op zaterdag van 12.30u tot 17.00u in Soest en ongeveer één keer per anderhalf jaar een heel weekend centraal in het land. De repetitiedata van de komende tijd kan je vinden in de agenda op onze website. 

Omdat de repetitiefrequentie van het NSAO lager is dan bij de meeste accordeonorkesten, wordt van NSAO-leden het volgende verwacht: 

  • enthousiasme, motivatie en inzet
  • het thuis instuderen van de muziekstukken zodat ze op de repetitie worden beheerst
  • aanwijzingen van de dirigent noteren en meenemen bij het thuis studeren, zodat deze aanwijzingen blijvend in de muziek hoorbaar zijn
  • aanwezigheid op de repetities
  • deelname aan muzikale activiteiten
  • het hebben van een geschikt instrument (informeer hierover)